domácí zmrzky

16. května 2011 v 19:18 | Helenq@ |  Volný čas










MALÝ RECEPTÁŘ
NA
DOMÁCÍ ZMRZLINY

ČOKOLÁDOVÁ ZMRZLINA
Vhodná na kopečkovou i do tvořítek nanuků
Ingredience: 0,5 l mléka
2 tabulky malé čokolády na vaření či 1 velké
lžička kakaa
12 dkg moučkového cukru
Postup: do půl litru mléka přidáme najemno nastrouhanou čokoládu, přidáme cukr
a lžičku kakaa. Nalijeme do kastrolu a povaříme asi 2 minuty. Necháme vychladnout a přelijeme do krabičky ( v případě že chceme zmrzlinu kopečkovou) nebo do tvořítek na nanuky. Dáme zmrazit a zkonzumujeme. Trvanlivost je asi 14 dní bez změny chuti v důsledku vyschnutí. TIP: můžeme si vytvořit i kornoutky, recept na ně najdeme v této příručce J.
CITRONOVÁ ZMRZLINA
Vhodná zejména na nanuky
Ingredience: 35 dkg cukru
2 citrony
voda - celkem je zapotřebí půl litru
Postup: do hrnce dáme vařit čtvrt litru vody a do ni nasypeme cukr. Přidáme kůru z jednoho citronu. Necháme vychladit. Do vychladlé směsi dáme šťávu ze dvou citronů a čtvrt litru studené vody, pokud chceme smetanovější příchuť dáme místo vody mléko.

POMERANČOVÁ ZMRZLINA
Vhodná spíše na nanuky
Ingredience: 25 dkg cukru
jeden a čtvrt litru vody
1 pomeranč
1 citron
Postup: 25 dkg cukru dáme vařit do čtvrt litru vody, přidáme kůru z pomeranče.
Do vychladlé směsi dáme šťávu z citronu a pomeranče a přidáme litr vody. Necháme vychladnout a procedíme. Nalijeme do tvořítek na nanuky a dáme zmrznout.
JAHODOVÁ ZMRZLINA
Vhodná na kopečkovou i do tvořítek nanuků
Ingredience: 250 g měkkého tvarohu
500 g čerstvých jahod
4 lžíce tekutého medu
moučkový cukr podle chuti
Postup: omyté jahody zbavíme stopek a spolu s tvarohem a medem rozmixujeme. Podle chuti přidáme moučkový cukr a dáme zmrazit.
CITRONOVÝ SORBERT
Vhodná zejména na vaničkovou zmrzlinu
Ingredience: 200 g cukru
200 ml vody
200 ml citronové šťávy
Postup: v kastrolu přivedeme k varu vodu a přisypeme cukr. Stlumíme plamen a vaříme cca 5 minut. Jakmile je voda čirá, přidáme šťávu a promícháme. Dáme vychladnout a zmrazíme.
KORNOUTKY NA ZMRZLINU
Pochopitelně vhodné jen na kopečkovou
Ingredience: 11 dkg polohrubé mouky
17 dkg moučkového cukru
3 vejce
máslo na vytření plechu
vařečka na svinutí kornoutků
Postup: utřeme mouku, cukr a vejce do pěny. Plech potřeme máslem a nalijeme směs. Pečeme do zrůžovění na 180 stupňů. Za tepla pomocí vařečky svineme do kornoutků a necháme vychladnout. Do kornoutků servírujeme zmrzlinu. Kornoutky skladujeme v krabičce, v žádném případě nedáváme do lednice - tam by kornoutky zvlhly.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama